Tisak

Razlika između offset tiska i digitalnog tiska

Offsetni tisak i digitalni tisak dvije su uobičajene metode tiska, od kojih svaka ima svoje prednosti i nedostatke.

Što je Offset tisak?

Offsetni tisak, poznat i kao ofsetna litografija, tradicionalna je metoda tiskanja koja koristi tiskarski stroj za prijenos tinte s ploče na gumenu podlogu i potom na papir. Proces počinje izradom metalne ploče koja se zatim stavlja na prešu. Tinta se zatim nanosi na ploču, a ploča se pritišće uz gumenu deku, koja zauzvrat prenosi tintu na papir. Ova je metoda najprikladnija za poslove ispisa velike količine, kao što su knjige, brošure i časopisi, budući da je isplativija za veće naklade.

Što je digitalni tisak?

Digitalni tisak je modernija metoda ispisa koja koristi digitalne datoteke i digitalni tisak za izravan ispis na papir. Ova je metoda prikladnija za kraće naklade ili poslove ispisa promjenjivih podataka jer eliminira potrebu za pločama i omogućuje brže vrijeme obrade. Digitalni tisak također omogućuje personaliziranije i ciljanije ispise, kao što je direktni marketing putem pošte i ispis varijabilnih podataka, što omogućuje ispis jedinstvenih verzija dokumenta za različite primatelje.

Za što služi pojedini tisak?

Ukratko, ofsetni tisak je najbolji za poslove ispisa velike količine, dok je digitalni tisak prikladniji za poslove ispisa kraćih naklada ili promjenjivih podataka. Offsetni tisak je isplativiji za veće naklade, dok digitalni tisak nudi kraće vrijeme obrade i personaliziranije i ciljanije ispise.

Pogledajte ponudu naših usluga za tisak.

Za više zanimljivih članaka posjetite naš blog ili pošaljite upit ukoliko već znate što želite!